Automatyczny załadunek i wyładunek Hewa Automatix w połączeniu z termoolejowymi piecami PST BOHAMET S.A. – stanowi szybki, efektywny, niezawodny i w pełni powtarzalny system załadunku i rozładunku pieców. Piece posiadają od 6 do 12 pokładów wypiekowych. W zależności od przeznaczenia piece budowane są w wersji od jednej do czterech stref grzewczych. Dzięki krótkim zsynchronizowanym cyklom załadunek i wyładunku uzyskujemy stałą atmosferę pieczenia a co za tym idzie wysokiej jakości równomiernie wypieczone produkty. Zaletą systemu jest duża wydajność dzięki oszczędności czasu. Z komory rozrostu specjalne wózki z aparatami załadowczymi na których znajduje się ciasto dostarczane są do stacji dokującej. Kęsy ciasta z półek wózka umieszczonego w stacji odbiera automatycznie ruchomy aparat pośredni a następnie zroszone wodą przez zraszacz przekazuje na główny aparat załadowczy pracujący zarówno w pionie – dzięki pasom jak i w poziomie – po szynach wpuszczonych w posadzkę. Dzięki ruchomemu wysuwanemu stołowi w aparacie a także zamontowanej na nim ruchomej taśmie poruszającej się w dwóch kierunkach produkt precyzyjnie zostaje wyłożony na tło wypiekowe.

Temperaturą w komorze wypiekowej, długością pieczenia, zaparowaniem, odciągiem oparów steruje wcześniej ustalony program. Po procesie wypieku następuje wyładunek pieczywa z automatycznym oczyszczeniem komory wypiekowej odkurzaczem zamontowanym w urządzeniu rozładowującym. Aparat po rozładowaniu komory wypiekowej zrzuca pieczywo na jeden z dwóch transporterów zdawczych (jeden dla bułek, drugi dla chleba). Pieczywo po wypieku zostaje ponownie zroszone wodą w celu uzyskania właściwego wyglądu. Z transporterów produkty ześlizgami przekazywane są na specjalne stoły (stały i obrotowy), a następnie transportowane są do magazynu. Cały proces odbywający się w linii wypiekowej przebiega automatycznie i jest wcześniej zaprogramowany.

Sterowanie procesem ogranicza się do wybrania odpowiedniego programu na pulpicie sterującym znajdującym się w stacji dokującej. Dodatkowym efektem z zastosowania automatycznego załadunek i wyładunku jest odciążenie piekarzy od dużego wysiłku jakim jest ręczne załadowanie i rozładowanie pieca a także redukcja personelu. Bezpieczeństwo pracowników piekarni gwarantuje specjalne ogrodzenie w którym znajdują się przemieszczające się elementy linii oraz inne zabezpieczenia.

Opisany powyżej automatyczny załadunek i wyładunek jest coraz bardziej pożądanym przez średnie i duże piekarnie urządzeniem zajmującym niewiele miejsca w stosunku do powierzchni wypiekowej. Duża wydajność powtarzalnych wypieków oraz znaczne usprawnienie pracy na piekarni zachęcają do zainteresowania się tego typu urządzeniami.