Piece wózkowe są najbardziej uniwersalnymi piecami dostępnymi na rynku i przystosowane zostały do intensywnej eksploatacji. Technologia produkcji oraz najwyższej jakości materiały zapewniają długoletnią pracę. Piece wózkowe zostały skonstruowane tak, aby ich obsługa była bezpieczna a kształt ergonomiczny i przyjazny dla piecowego.

 

Charakterystyka

  • układ złożony z pieca i kotła,
  • zajmuje małą powierzchnię w piekarni w stosunku do jego powierzchni wypiekowej,
  • załadunek i rozładunek dokonuje się poprzez wjazd i wyjazd wózka,
  • dzięki wysokiej akumulacji i doskonałemu przekazywaniu ciepła osiąga się doskonałe efekty pieczenia,
  • istnieje możliwość włączenia termo-obiegu,
  • zawsze stabilna temperatura, nie występują różnice pomiędzy temperaturą załadunku a rzeczywistą,
  • możliwość wyposażenia pieca trzywózkowego w urządzenie do wciągania wózków,
  • proces wypieku jest w pełni monitorowany przez układ sterowania,
  • stany awaryjne sygnalizowane są poprzez wyświetlenie komunikatu na pulpicie sterującym.

 

Instalacja termoolejowa

Działanie układu odbywa się na zasadzie centralnego ogrzewania. Nośnik ciepła, czyli termoolej podgrzewany jest w kotle grzewczym opalanym palnikiem gazowym lub olejowym. Poprzez system rurowy z dopływem i odpływem olej jest doprowadzany do płyt grzewczych pieca, które znajdują się pomiędzy poziomami blach.